banners dementie

De kracht van licht

Licht is belangrijk, voor gezonde mensen maar ook voor mensen met bijvoorbeeld dementie. Voldoende daglicht heeft een positief effect op onze gezondheid en ons welbevinden. Helaas blijkt dat een meerderheid van de mensen maar liefst 89% van de tijd binnen door brengt. Werk aan de winkel dus. Wat doet daglicht?

Daglicht is geen geneesmiddel, maar ondersteunt onze biologische klok en heeft een positieve invloed op ons humeur, onze alertheid, kwaliteitsbeleving, werklust, gedrag en slaap.


Ieder mens heeft een biologisch ritme van 24 uur. Licht is daarin een belangrijke factor; het menselijk lichaam ontwaakt bij zonsopgang en gaat in rust als de zon onder gaat. Mensen die in een zorginstelling verblijven ondervinden vaak beperkingen die aan het binnen zitten kleven: zij ervaren niet het natuurlijk verloop van een dag aangezien kunstlicht steeds éénzelfde hoeveelheid licht produceert. Het is dan ook zaak om een dusdanige balans in de hoeveelheid licht te vinden die de gebruikers, zowel bewoners als (zorg)personeel, als prettig ervaren.

Dynamische daglichtsimulatie

Een prima instrument hiervoor is dynamische daglichtsimulatie. Het woord zegt het al: het nabootsen van de dagelijkse cyclus van de zon waarbij gedurende de dag een dag- en nachtritme gesimuleerd kan worden. Veelal wordt hierbij gebruik gemaakt van volspectrum LED daglichtlampen aangezien uit onderzoek is gebleken dat LED tot wel zes maal efficiënter is in vergelijking met fluorescentie verlichting. Daarnaast is LED verlichting aanzienlijk zuiniger in gebruik. Wij werken samen met deskundige partners die in iedere situatie een passende oplossing kunnen bieden.

Immers: life needs light.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

licht