Dementievriendelijk ontwerpen

Ieder mens heeft een uniek DNA. Dat geldt even zo zeer voor ieder gebouw. Beiden komen samen door er te wonen, werken, recreëren. Met de toenemende vergrijzing groeit, helaas, ook de aanwas van mensen met dementie.

Juist voor deze mensen zijn herkenbaarheid en vertrouwdheid sleutelwoorden:


een overzichtelijke indeling van het gebouw in combinatie met een zo groot mogelijke bewegingsvrijheid binnen de locatie, positieve en bewuste prikkels in (woon)kamers zoals geluid, geur en kleur. Een omgeving die herkenbaar is geeft mensen met dementie het thuisgevoel.

Hoger geluksniveau

Uit onderzoek is gebleken dat naast geluid, kleur en geur ook een groene omgeving bijdraagt aan een hoger geluksniveau. Want wat doen we als we rust en ontspanning nodig hebben? Juist, dan gaan we naar buiten, de natuur in. Helaas is dat voor dementerenden geen vanzelfsprekendheid meer: zelfstandig naar buiten gaan is geen optie, en ondersteuning door familie, mantelzorgers en verpleging/verzorging vaak door tijdgebrek evenmin. In onze ontwerpen halen we de natuur naar binnen.

Hoe? In de vorm van binnentuinen of planten- en moswanden in woonkamers, gemeenschappelijke verblijfsruimtes maar ook in bijvoorbeeld wellness ruimtes. Vaak combineren we beplanting met visuals, waardoor er een 3D effect, en dus diepte ontstaat en zelfs een kleinere ruimte 'groots' wordt.


Onze ontwerpen kenmerken zich door accenten van toen en een blik op de toekomst en leveren een belangrijke bijdrage aan het fysieke en vooral mentale welbevinden van de bewoners.

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

licht

  • Zorgzaam & Gastvrij

    Thuis is een existentiële behoefte. Maar wat is dat dan? En wat hebben mensen nodig om zich ergens thuis te kunnen voelen? Iedere dag hebben we die behoefte, dat gevoel allemaal wel even nodig; zijn we op zoek naar vertrouwdheid, comfort, veiligheid en geborgenheid.
  • Dementievriendelijk ontwerpen

    Ieder mens heeft een uniek DNA. Dat geldt even zo zeer voor ieder gebouw. Beiden komen samen door er te wonen, werken, recreëren. Met de toenemende vergrijzing groeit, helaas, ook de aanwas van mensen met dementie. Juist voor deze mensen zijn herkenbaarheid en vertrouwdheid sleutelwoorden:
  • De kracht van licht

    Licht is belangrijk, voor gezonde mensen maar ook voor mensen met bijvoorbeeld dementie. Voldoende daglicht heeft een positief effect op onze gezondheid en ons welbevinden. Helaas blijkt dat een meerderheid van de mensen maar liefst 89% van de tijd binnen door brengt. Werk aan de winkel dus. Wat doet daglicht?
  • Materialen en duurzaamheid

    Een prettige, mooi ingerichte en hygiënische woon/werkomgeving draagt bij aan ons welzijn. Wij vinden het belangrijk dat alle door ons gerealiseerde projecten ook na verloop van tijd nog dezelfde uitstraling hebben als ten tijde van de oplevering. Een niet altijd even gemakkelijk te realiseren streven, zeker niet binnen de zorg.